۱۴۰۴ جمعه ۱۴ تير

زبان و ادبیات فارسی غنی ترین ذخیره حوزه علوم انسانی

رییس دانشگاه اصفهان در مراسم اختتامیه سومین همایش بین المللی مولوی پژوهی ، زبان و ادبیات فارسی را از غنی ترین ذخیره های علوم انسانی دانست.


رییس دانشگاه اصفهان در مراسم اختتامیه سومین همایش بین المللی مولوی پژوهی ، زبان و ادبیات فارسی را از غنی ترین ذخیره های علوم انسانی دانست.

به گرزارش وب سایت خبریuinews دکتر هوشنگ طالبی رییس دانشگاه اصفهان در مراسم اختتامیه سومین همایش بین‌المللی مولوی پژوهی که بصورت مجازی و به میزبانی دانشگاه اصفهان برگزار شد اظهار داشت: دانشگاه اصفهان سبقه ای دیرینه در حوزه علوم انسانی دارد و بدون تردید، زبان و ادبیات فارسی غنی ترین ذخیره این حوزه است.

دکتر طالبی این همایش را از دستاوردهای قطب علمی عرفان با مدیریت دکتر سید علی اصغر میرباقری فرد دانست و شاه بیت این دستاورد را برگزاری همایش مولوی پژوهی در دانشگاه اصفهان قلمداد نمود.

رییس دانشگاه در ادامه تصریح نمود: 50 درصد رشته‌ها و فعالیت‌های دانشگاه اصفهان در بخش علوم انسانی است و در این میان رشته زبان و ادبیات فارسی قدمت 60 ساله دارد به همین خاطر دانشگاه اصفهان در چند سال اخیر بر گسترش همکاری های بین المللی و همچنین بین المللی سازی ذخیره های علوم انسانی که از غنی ترین آن ها زبان و ادبیات فارسی است به عنوان یک سیاست کاربردی و اثرگذار تاکید نموده است.

دکتر طالبی همچنین اظهار داشت: طی 7 هفته برگزاری این همایش 15 نشست انجام شده که 6 نشست بین‌المللی و 9 نشست داخلی درباره نوآوری‌های علمی و مولوی‌پژوهی در ابعاد کاربردی بوده است و استقبال بسیار خوبی از این همایش صورت گرفته است بطوریکه حدود یکهزار و 700 نفر در آن شرکت و 62 استاد و کارشناس سخنرانی نمودند.

وی در ادامه افزود: در مراسم افتتاحیه پیشنهاد ایجاد دبیرخانه مولوی پژوهی را مطرح نمودم و امروز در این مراسم اعلام می کنم که این دبیرخانه به همت دکتر میرباقری فرد و دکتر رکنی زاده ایجاد شد و در حال حاضر فعالیت خود را آغاز نموده است.

دکتر طالبی از دیگر اهداف این همایش را ایجاد ارتباط و شبکه بین المللی دانست که بیش از 15 مرکز خارجی،19 مرکز داخلی و بیش از 9 کشور در این همایش شرکت نمودند و در حال حاضر این همایش به عنوان یک سرمایه بین المللی است که نگاه داشتن این سرمایه شبکه ای می تواند اثر بخش باشد.

رییس دانشگاه در این مراسم از دکتر میرباقری فرد رییس قطب عرفان دانشگاه ، دکتر رکنی زاده معاون پژوهش و فناوری و سایر دست اندرکاران برگزاری این همایش تقدیر و تشکر نمود.

شایان ذکر است، دکتر غلامعلی حداد عادل رییس فرهنگستان زبان و ادب فارسی نیز در این مراسم  پیام مولانا را پس از هشت قرن هنوز جذاب و شنیدنی دانست و تصریح نمود: در این 800 سال صدای سخن او یک لحظه هم خاموش نمانده است.

دکتر حداد عادل اظهار داشت: دنیای امروز بیش از هر زمان دیگری محتاج شنیدن صدای مولاناست زیرا پیام مولانا این است که باید باطن جهان را شناخت.

وی در ادامه افزو.د:  مثنوی مولانا در مقایسه با شاهنامه فردوسی باید عشق نامه خوانده شود، مولوی به انسان سرگشته امروز می گوید که با ذکر خدا، قلب ها آرام می گیرد و نباید رابطه انسان با خدا را قطع کرد زیرا محروم کردن انسان از خداپرستی، منجر به بت پرستی خواهد شد.

وی با بیان اینکه مولانا تاکید دارد که آزادی حقیقی با سرکوب دشمنان بیرونی حاصل نمی شود بلکه دشمن اصلی در درون ماست، تاکید کرد: مولوی پژوهی گنجی است که همه باید قدر آن را بدانیم.

حداد عادل با بیان اینکه مولانا در آثارش از خدا می گوید، اظهار کرد: پیام مولانا این است که این جهان جانی دارد و دیدن این جان دیده جانبین می خواهد. این جهان جویای نظم و ثبات تصویری از ماه آسمان است که در آن افتاده که مبادا این نظم رخسار ما را به طمع خام اندازد.

وی تاکید کرد: پیام مولانا به انسان امروز این است که آدمی به عالمی بالاتر تعلق دارد و به آن باز خواهد گشت. انسان در این جهان غریب است و انسان از نیستان جدا است و عشق همه دردهای ماست.

رییس فرهنگستان زبان و ادب فارسی افزود: پیام مولانا به انسان امروز این است که دوستی بدون خداپرستی ممکن نیست و انسان صدفی است که ارزش آن به گوهری است که در درون دارد و پیام او این است که نمی توان رابطه انسان را با خدا قطع کنید.

نظام الدین زاهدی سفیر تاجیکستان که در این همایش به صورت مجازی حضور داشت،اظهار نمود: روند بازیابی هویت ملی در دوران جدید در کشور ما آغاز شده و روندی مهم و سرنوشت ساز است که پس از 80 سال سلطه شوروی که از نمایندگان ادب عرفانی دور بودیم، به این مهم دست یافته ایم.

وی افزود: امروز خوشبختانه اوضاع تغییر یافته و ارج گذاری افکار و آثار فرزندان ادب و عرفان به سنتی شایسته تغییر یافته است. مردم ما به آثار مولانا روی آورده اند.

سفیر تاجیکستان در ایران با اشاره به همایش تجلیل 800 سالگی مولانا که در سال 1386 هجری شمسی در تاجیکستان برگزار شد، اظهار کرد: اکنون مثنوی خوانی و حافظ خوانی در کشور تاجیکستان رواج دارد و افزون بر این یک شهرستان در تاجیکستان به نام مولانا نامگذاری شده است.

به گفته زاهدی مردم تاجیک نیز همانند دیگر هم زبانان خود در ایران و کشورهای فارسی زبان، عشقی پرشور به این نابغه شعر و عرفان دارند و میراث جهانساز بزرگانی مانند مولانا از یک ملت و یک کشور بیرون آمده و به میراثی فراملی تبدیل شده است.

وی ادامه داد: جهان امروز نیازمند بازشناخت افکار مولانا است، زیرا پاسخگوی امروز و فردای ما است. انسانی که مولانا ستایشگر آن است می تواند ما را از مشکلات بیرون ببرد.

به گفته زاهدی انسان آرمانی از دید مولانا از کینه دور است، در برابر دین و مذهب های مختلف طالب همایش تمدن ها است و این انسان را مولانا با تعبیر مرد خدا تفسیر کرده است.

عبدالغفور لیوال سفیر افغانستان در ایران نیز در این همایش، گفت: مولانا جلال الدین محمد بلخی آن چنان محبوب است که امروزه شهروند همه جهان است.

وی افزود: ما در عصر ظهور سوم مولانا قرار داریم، ظهور اول همان ظهور فیزیکی او در عصرش است، ظهور دوم شناخت مولانا در جهان باختر و خوانش آن در مغرب زمین و تاثیر مولانا بر فرهنگ غرب است. ظهور سوم حضور جدید مولانا در دوران جدید مانند زبانشانسی، عرفان و انسان شناسی از دیدگاه های نو است که دو بخش دیدگاه و تفسیرهای جدید و تاثیر مولانا بر افکار انسان را شامل می شوشد.

به گفته سفیر افغانستان این ظهور سوم ایجاب می کند ما فصل تازه ای از مولانا پژوهی را آغاز کنیم. باید بدانیم مولانا کیست و افکار او چیست؟ اینگونه همایش ها که امروز به همت دانشگاه اصفهان انجام شد در آینده بحث های جدیدی را در مورد مولانا شناسی به امغان می آورد.

وی از آمادگی سفارت افغانستان خبر داد و گفت: در عرصه بزرگداشت فرهنگ مشترک با تمام توان خود با شما همکار خواهیم بود.

سومین همایش بین‌المللی " مولوی پژوهی " بیست و ششم آبان امسال در دانشگاه اصفهان آغاز شد و امروز پس از یک ماه با معرفی برترین مقاله ها به کار خود پایان داد.

 

 

تاریخ:
1399/09/27
تعداد بازدید:
646
منبع:
Powered by DorsaPortal